THE WINERY

IN THE HEART OF THE SANNIO

The SimoneGiacomo Winery, in the Samnite district of Castelvenere sits amongst the rolling landscape at the foot of the Taburno and Matese mountains, among vineyards and olive groves amid small streams and rocky ridges of the famous local volcanic “tufo”.
The tradition of viticulture in the area has been in evidence since the ancient era of the Samnites and commercial wine production dates back to the seventeenth century.
The first “grottole” appeared along the defensive moat of the seventeenth-century village. These were distinctive underground cellars dug into the tufo and equipped with an "oculus" above to allow light and air into the chamber and enable pressed grapes to be dropped into the area below.

THE HYPOGEAL WINERY PROJECT

The building style of the "grottole" and the demands of our local terrain, have defined the Winery project as a formal synthesis between traditional local construction and production, technological innovation and environmental sustainability.
Our underground design solution allowed us to create a symbiosis between architecture and the terrain, returning the cellar to its historical and natural landscape. The only visual architectural element that emerges is the large glazed rift in the “tufo” wall that forms the entrance portal as it opens out to the valley.

VINIFICATION BY GRAVITY

Vinification by gravity is the result of the cascade production processes through the winery. Encased in volcanic tufo and ventilated by a central courtyard, the cellar is a virtuous and efficacious environment for the production of wine which benefits from the rock and from the natural slope of the site, combined with the high thermal inertia of the rock mass with its garden roof.

SUSTAINABILITY

The installation of photovoltaic panels on our " tree sculptures " and our rainwater collection system allows us to reduce water and energy consumption, creating a production cycle that respects the raw material of our natural resources and the environment. The winery has a number of rooms designed for cultural and artistic events such as a large tasting room and a roof garden which overlooks the Dormiente del Sannio and the ancient heart of Castelvenere.

la sostenibilità

L’installazione di pannelli fotovoltaici su “alberi sculture” e il sistema di raccolta di acqua piovana consentono la riduzione dei consumi idrici ed energetici, generando un ciclo produttivo altamente rispettoso della qualità della materia prima e dell’ambiente.
Con un’ampia sala degustazione e il tetto-giardino con vista sulla Dormiente del Sannio e sul centro storico di Castelvenere, la Cantina ha vari ambienti pensati per eventi culturali ed artistici..
ACCOUNT